tiistai 2. joulukuuta 2014

Ristisiteitä ja keppitreenejä

Otsikossa on tiivistettynä meidän muutaman kuukauden kuulumiset.
Lyytillä paukahti oikeasta polvesta ristiside n. kuukausi sitten. Oltiin treenaamassa torstai-iltana keppejä Marin kanssa TVA:n hallilla. Treenien lopuksi päästin koirat juoksemaan vapaaksi ja siinä kisatessa Fani juoksi Lyytiä päin ja Lyytin ristiside sanoi siitä närkästyneenä sopimuksensa irti.
Pelkäsin heti pahinta, kun Lyyti samana iltana tehtyjen venyttelyiden, kipulääkkeen ja hieromisen jälkeen ontui edelleen. Lisäksi polvi napsui, kun sitä ojensi ja koukisti, mikä kieli kierukasta.Viikonlopun yli seurasin Lyytin vointia, pidin sen kipulääkkeellä ja käytin Maikilla hierottavana, kuitenkaan mitään merkittävää parannusta ei jalan tilassa tapahtunut.
Mieli maassa soitin suoraan Tampereelle, Hakametsän klinikalle ajan ortopedille tutkimuksiin. Porissa kun ei ortopediaan erikoistuneita eläinlääkäreitä ole.. Saatiin melko nopeasti aika ja siellä rauhoitusessa Lyytin polvessa oli lievästi positiivinen vetolaatikko-testi. Röntgenkuvissa ei selviä muutoksia, polvikulmakin ok. Vetolaatikko-testi oli niin lievästi postiviinen, että ortopedi sanoi ristisiteen olevan vain hieman repeytynyt (<25%). Jalka voisi mennä paremmaksi konservatiivisella hoidolla (kipulääke+lepo), mutta Lyytin tapauksessa päädyin leikkaukseen, koska neiti on sen verran aktiivinen kaveri ja haluan jatkaa sen kanssa harrastamista. Lyyti oli jo joskus aiemmin kesällä sekä syksyllä nostellut muutamia kertoja oikeaa takajalkaansa treenien yhteydessä, mutta jalka palautui nopeasti normaaliksi, kun hieroin sitä. Lisäksi se edellisenä päivänä agilitytreeneissä kiersi suurimman osan esteistä, jota ei ole aiemmin tehnyt (varmasti polvi vaivasi jo silloin).

Polvi operoitiin 13.11. Ortopedi päätyi laittamaan Lyytille FT-ompeleen TTA-operoinnin sijaan, koska ristiside tosiaan oli niin vähän repeytynyt. Kierukassa oli myös pieni vaurio ja se poistettiin.
Nyt leikkauksesta on kulunut 2,5 vkoa. Haava on parantunut hyvin ja tikit otettiin pois viime vkon keskiviikkona. Jalkaa Lyyti käyttää kävellessä hyvin, mutta heti, jos se yrittää nostaa vauhtia nousee myös jalka. Koko ajan mielestäni ollaan menty kuitenkin parempaan suuntaan. Pitkä matka on vielä toipumiseen. Nyt jumppaillaan lihaksia ja polvea, sekä käydään fyssarilla ja vesimatolla treenaamassa ja pidetään sormet ja varpaat ristissä, että jalasta tulee entistä ehompi ja ettei vasen ristari repeä myöhemmin (useinhan niin käy).

Summasummarum Lyytin ristisiteessä todennäköisesti on jonkinlaista perinnöllistä heikkoutta, koska se näin nuorena repesi. Tämän myötä päätös Lyytin jalostuskäytön suhteen oli helppo. Ei tule tähän maailmaan toisia Lyytin moisia!

Kuvakollaasi tyttäristä


Fani on toimittanut nyt aktiivisesti agilitykoiran virkaa. Hienosti tyttö menee, kun itse haluaa mennä. Aina välillä kuitenkin täytyy unohtua jonnekin haistelemaan. Vauhtia siitä kuitenkin mukavasti löytyy ja ohjattavuus paranee koko ajan :) Vielä kun Faninkin kanssa saataisiin keppitreeni kuntoon. Sen kanssa kun keppien työstäminen on huomattavasti vaikeampaa, mitä Lyytin kanssa, niin kuin oikeastaan kaikki :D

Loppuun vielä lyhyt video Lyytin kepeistä n. 15min ennen ristiside-sopimuksen irtisanoutumista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti